AKUMULATOR – VIR ENERGIJE V VOZILU

Akumulator predstavlja ključen del vsakega vozila. V njem je namreč shranjena vsa električna energija, ki omogoča delovanje vozila. Z njegovo pomočjo poteka zagon motorja in oskrba vseh električnih porabnikov z električno energijo.

Redno preverjanje stanja akumulatorja lahko prepreči nevšečnosti.

Z rednim preverjanjem stanja akumulatorja lahko pravočasno poskrbite, da ne boste imeli nevšečnosti zaradi izpraznjenega akumulatorja.

Strokovnjaki za servis na pooblaščenih servisih  Škoda vam bodo z veseljem preverili delovanje in zmogljivost akumulatorja.

Pri preverjanju akumulatorja velja, da je pri polnem akumulatorju napetost najmanj 12,65 V. Če merilna naprava pokaže manj kot 11 V, pa je akumulator treba zamenjati.

NAŠ NASVET: Od  01. 11. 2018 do 15. 01. 2019  je modro zamenjati akumulator na pooblaščenem servisu Škoda.

Akumulator pogosto odpove v najbolj neprimernem času.

Včasih je veljalo, da so akumulatorji v vozilih odpovedali predvsem ob prvem mrazu zaradi preslabe zmogljivosti. Pri sodobnejših akumulatorjih pa pogosto ni več težav zaradi zmogljivosti, temveč vedno večjega števila električnih porabnikov v vozilu.

Sodobni avtomobili so izjemni potrošniki električne energije, ki se večinoma shranjuje v akumulatorjih za oskrbo porabnikov. Teh ni malo, naj gre za svetila, motorje za pomik stekel ali sedežev, grelnike sedežev, klimatizacijo, varnostne naprave ali zabavi namenjene naprave, kot je avdio sistem.

Zakaj pozimi pogosteje prihaja do težav pri zagonu motorja?

Pozimi potekajo elektrokemične reakcije polnjenja in praznjenja zaradi nizkih temperatur počasneje kot poleti, akumulator se počasneje polni, njegova zmogljivost je zato manjša.

Pozimi porabijo ogrevano zadnje steklo, ogrevanje sedežev, ventilator in luči velik del električnega toka, ki ga proizvede generator. Poveča se tudi poraba električnega toka za zagon motorja, ki je še posebno velika pri dizelskih motorjih. Zračna vlaga v meglenih in deževnih dneh prav tako obremenjuje akumulator, ki se posledično hitreje prazni.

Vozila s sistemom za zagon Start/stop in akumulatorji.

Sistem Start/Stop zahteva zagon motorja ne le na začetku vožnje, temveč pri vsakem podaljšanem mirovanju vozila, na primer pri mirujočem vozilu pri rdeči luči na semaforju, kar seveda pomnoži zagone motorja.

Poleg tega mora akumulator zagotavljati energijo tudi vsem ostalim porabnikom. Klasični akumulator ne bi vzdržal te obremenitve, zato se pri vozilih s sistemom za zagon start/stop uporabljajo posebni start/stop akumulatorji.

Za vozila z  vgrajenim sistemom start/stop je priporočljivo, da ob 'nenadni smrti' vgrajenega akumulatorja kupite enak izdelek istega proizvajalca akumulatorjev.
V primerjalnem testu Start /Stop akumulatorjev, ki ga je opravil neodvisni nemški laboratorij za testiranja Akkuteam Energietechnik so naši Originalni Start/Stop akumulatorji dosegli odlične rezultate v testiranih kategorijah.

Od  01. 11. 2018 do 15. 01. 2019 po nov akumulator na pooblaščen servis.

Pri zamenjavi je priporočljivo vgraditi akumulator, ki ustreza originalu. Le takšen je optimalno prilagojen uporabnikom v vašem vozilu in alternatorju.

IZKORISTITE UGODEN NAKUP AKUMULATORJA  na vseh pooblaščenih servisih za vozila Škoda od 01. 11. 2018 do 15. 01. 2019.Želimo vam varno vožnjo.

Prednosti pooblaščenega servisa

Z rednimi servisnimi pregledi na pooblaščenem servisu bo vaše vozilo znamke proizvajalca pravilno vzdrževano in bo imelo dolgo življenjsko dobo. Redni pregledi so izredno pomembni tudi za vašo varnost v prometu. Z rednim vzdrževanjem svojega vozila znamke proizvajalca v pooblaščenih servisih v ...

Preberite več