Jasen pogled, varna pot

Se spomnite kdaj ste na zadnje zamenjali brisalce?


Strokovnjaki svetujejo, da se brisalci zamenjajo vsako leto oziroma tedaj, ko brisalci ne brišejo več dobro.

Brisalci skrbijo za dobro in jasno vidljivost na cestišče in okolico, zato predstavljajo enega najpomembnejših elementov, ki omogočajo varno vožnjo.

Večkratno brisanje in vremenske razmere povzročijo, da gumica brisalcev sčasoma izgubi prožnost in otrdi. Na površini gumice posledično nastanejo majhne raztrganine, ki povzročijo, da brisalci svoje delo ne opravljajo več brezhibno. Priporočljivo je, da redno pregledamo brisalce in jih po potrebi zamenjamo.

Kdaj po nove brisalce?

Splošno velja, da se brisalci menjajo vsako leto oziroma tedaj, ko brisalci ne opravljajo več svojo funkcijo učinkovito. Dotrajani brisalci največ preglavic povzročajo voznikom med vožnjo po dežju ali snegu, ko brisalci ne dohajajo z brisanjem, kar povzroči zmanjšano vidljivost na cestišče in okolico ter posledično povečano tveganje za nastanek nesreč. Uporaba poškodovanih brisalcev lahko povzroči tudi poškodbo vetrobranskega stekla, saj se med uporabo uničenih brisalcev ustvarijo mikro praske na šipi, ki so še posebej moteče pri vožnji proti soncu.

Brisalce je potrebno zamenjati, ko:

- brisalci na šipi puščajo lise in črte ter ustvarijo meglico,
- je opazno preskakovanje in škripanje brisalcev,
- so na površini gumice brisalcev vidni znaki deformacije (tj. razpoke, raztrganine in drugi znaki poškodbe gume).

Nasveti za vzdrževanje brisalcev

Redno odstranite umazanijo z brisalcev. Priporočljivo je, da pri pranju vozila z mokro krpo nežno pobrišete metlice brisalcev.
Poskrbite, da je vetrobransko steklo čim bolj čisto. Poleti s šipe odstranite mrčesa in prah, pozimi pa led.
Brisalce vklapljajte le na mokrem vetrobranskem steklu. Uporaba brisalcev na suhi šipi namreč povzroči trenje med gumico in steklom, kar uničuje gumico brisalcev.
Ne pozabite na brisalce na zadnjem steklu. Tudi te je potrebno redno pregledati in po potrebi zamenjati.

Pred nakupom novih brisalcev

Še preden se odločite za nakup novih brisalcev, preverite, kakšne brisalce sploh potrebujete. Brisalci se namreč razlikujejo po dolžini in načinu vpetja. Priporočamo, da se pred nakupom posvetujete s servisnimi svetovalci na vašem pooblaščenem servisu Škoda . Servisni svetovalci vam bodo s strokovnimi nasveti pomagali pri izbiri ustreznih brisalcev za vas.

Na pooblaščenih servisih za vozila Škoda najdete tudi širok izbor kakovostnih setov in metlic brisalcev, ki odlično opravljajo svojo funkcijo v vseh letnih časih.

Vsi imetniki kartice zvestobe Škoda Card izkoristite spomladansko akcijo in si zagotovite set in metlice brisalcev kar 30% ceneje. Ugodnost velja od 1. 4. do 30. 6. 2019.

Še nimate svoje kartice zvestobe Škoda Card? Enostavno jo naročite in izkoristite številne ugodnosti, ki jo ponuja kartica zvestobe.

Prednosti pooblaščenega servisa

Z rednimi servisnimi pregledi na pooblaščenem servisu bo vaše vozilo znamke proizvajalca pravilno vzdrževano in bo imelo dolgo življenjsko dobo. Redni pregledi so izredno pomembni tudi za vašo varnost v prometu. Z rednim vzdrževanjem svojega vozila znamke proizvajalca v pooblaščenih servisih v ...

Preberite več