Pomlad in pnevmatike

O menjavi zimskih pnevmatik za letne je bilo že veliko zapisanega, zato smo za vas strnili ključne informacije.

V čem se razlikujejo zimske in letne pnevmatike?

V profilu pnevmatike.

Za zimske pnevmatike velja, da je zakonsko določena globina profila 3 mm, za letne pnevmatike pa 1,6 mm.  Poleg tega imajo letne pnevmatike, za razliko od zimskih, posebne vdolbine profila, ki omogočajo večji oprijem na mokrem cestišču in s tem zmanjšajo možnost drsenja vozila na mokri podlagi.

V gumeni zmesi.

Zimske pnevmatike imajo mehkejšo gumeno zmes, ki je izdelana posebej za zahtevne zimske razmere s katerimi se srečujemo v hladnejšem obdobju. Mehkejša mešanica namreč omogoča večjo prožnost gume in zagotavlja boljše prilagajanje nizkim temperaturnim razmeram. Vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto zato ni priporočljiva, saj višja temperatura asfalta in višja hitrost vožnje trajno poškodujejo zmesno sestavo gume.

Letne pnevmatike imajo tršo gumeno zmes, s čimer bolje zdržijo obremenitve pri visokih temperaturah ter s tem nudijo več oprijema na različnih voznih podlagah, sploh na segretem asfaltu.

4 razlogi za menjavo zimskih pnevmatik za letne

• Krajše zaviralne poti na suhi in mokri podlagi.

• Boljši oprijem in večja stabilnost pri vožnji v zavojih.

• Manjša obraba gum in daljša življenjska doba letne pnevmatike.

• Manjša poraba goriva in s tem nižji stroški.

Kdaj zamenjati zimske pnevmatike?

Splošno velja, da se zimske pnevmatike uporabljajo od oktobra do velike noči, saj so prav v tem časovnem obdobju najpogostejše nenadne vremenske spremembe in visoka temperaturna nihanja. Priporočljivo je torej menjati zimske pnevmatike, ko daljše časovno obdobje temperatura presega +7 stopinj Celzija. Pri višjih temperaturah so namreč letne pnevmatike učinkovitejše in nudijo višjo stopnjo varnosti.
 Je že čas za nove letne pnevmatike?

Na življenjsko dobo pnevmatik vplivamo z vzdrževanjem in hrambo pnevmatik ter stilom vožnje po različnem terenu, saj to vpliva na obrabo in globino profila pnevmatike. Ne glede na to ali se vozite z zimskimi ali letnimi pnevmatikami, pri obeh primerih velja, da je potrebno redno preverjati zračni tlak v gumi, saj se boste s tem ognili prehitri obrabi pnevmatik in posledično višji porabi goriva.

Pnevmatike je potrebno zamenjati, kadar kažejo vidne znake obrabe (npr. razpoke, izbokline, mehurje, ureznine ali druge deformacije) in ko je globina profila gume nižja od zakonsko določene mere, tj. 1,6 mm. Priporočljivo je tudi, da se pnevmatike starejše od 4 let ali s katerimi ste prevozili več kot 60.000 km čim prej zamenjajo.

Kako izbrati letne pnevmatike?

Kadar razmišljate o izbiri letnih pnevmatik, morate biti pozorni na kar nekaj dejavnikov, od modela vašega vozila in načina vaše vožnje vse do voznega terena in celo temperatur na cestišču. Pri izbiri letnih pnevmatik vam bodo z veseljem pomagali servisni svetovalci na vašem pooblaščenem servisu Škoda. S strokovnimi nasveti in s posluhom za vaše potrebe vam bodo pomagali izbrati kakovostne pnevmatike po ugodni ceni. Na vašem pooblaščenem servisu boste našli tudi akcijsko ponudbo letnih pnevmatik, ki smo jo pripravili posebej za vas.

Kje in kako menjati pnevmatike?

Nekateri vozniki menjajo pnevmatike kar sami, a je bolje, da zamenjavo prepustite strokovnjakom, saj ti poznajo vse ustrezne prijeme in varnostna pravila, ki jih je potrebno upoštevati pri montaži. Pri neustrezni montaži namreč lahko hitro nastanejo poškodbe na pnevmatikah, platiščih ali vozilu.

Zaupajte premontažo pnevmatik strokovno usposabljenim servisnim sodelavcem na vašem pooblaščenem servisu znamke Škoda.

Ne glede na to katero pnevmatiko izberete, naj bo vaša vožnja varna.

Cenik letnih pnevmatik SEMPERIT 2019
Cenik letnih pnevmatik CONTINENTAL 2019

Prednosti pooblaščenega servisa

Z rednimi servisnimi pregledi na pooblaščenem servisu bo vaše vozilo znamke proizvajalca pravilno vzdrževano in bo imelo dolgo življenjsko dobo. Redni pregledi so izredno pomembni tudi za vašo varnost v prometu. Z rednim vzdrževanjem svojega vozila znamke proizvajalca v pooblaščenih servisih v ...

Preberite več