Varno v zavoje

Cestišče ne moremo spremeniti, lahko vam pa pregledamo zavore.


V cestnem prometu se pogosto srečamo z nepredvidljivimi okoliščinami, zato je pomembno, da se lahko v vsaki situaciji zanesemo na zavore našega vozila. Bistveno je, da zavore delujejo brezhibno, saj s tem omogočajo varno vožnjo na vsaki poti.

Zavore in zavorne obloge predstavljajo enega najpomembnejših tehničnih sklopov v vozilu, ki zagotavljajo nadzor nad vozilom v ključnih trenutkih vožnje. Zato ne preseneča, da so zavore natančno prilagojene moči motorja, teži in najvišji hitrosti posameznega vozila.

Hkrati jih odlikuje trpežna kompozicija materialov, ki zagotavlja brezhibno delovanje v ekstremnih situacijah, kot je na primer spust vozila navzdol, ko morajo zavore zdržati temperaturno obremenitev do kar 1000 stopinj Celzija.

Vsakodnevna vožnja in s tem uporaba zavornih sistemov vpliva na delovanje zavor, ki se sčasoma obrabijo ali celo okvarijo, kar pomeni zmanjšane učinkovite dejavnosti zavornih sistemov in posledično nevarnega zaviranja v zahtevnih situacijah.

Bistveni dejavniki, ki vplivajo na obrabo zavor, so način vožnje, vremenske razmere in pogoji vožnje. Več mestne vožnje namreč, vpliva na večjo obrabo, saj se na krajših relacijah pogosteje uporablja zavora kot na primer pri vožnji po avtocesti.

Življenjska doba zavor
Za dolgo življenjsko dobo zavor je ključnega pomena primerno vzdrževanje in redni pregledi zavornih sistemov, saj le-ti zagotavljajo nadzor nad vozilom v ključnih trenutkih vožnje.

Pregled in morebitno menjavo zavor raje prepustite strokovnjakom.  Na pooblaščenih servisih za vozila Škoda vam bodo servisni sodelavci pregledali zavorne sisteme in poskrbeli za strokovno menjavo elementov.

Kdaj je čas za zamenjavo zavor?

Naslednji dejavniki nakazujejo, da je potrebno pregledati zavorne sisteme vašega vozila in jih zamenjati za nove, brezhibne.
• Na zavorah so vidne spremembe barv in razpokana površina diskov.
• Opazen je daljši odzivni čas zavor in daljša zavorna pot vozila.
• Med vožnjo se pojavi vibriranje volana in zavornega pedala ter zanašanje v eno stran.
• Pri zaviranju se sliši cvileč zvok iz predela kolesja vozila.

Ste opazili zgoraj omenjene primere? Čas je, da obiščete pooblaščen servis za vozila  Škoda, kjer vam bodo strokovno usposobljeni sodelavci pregledali vaše vozilo in zamenjali zavore ali zavorne sisteme.

Pri menjavi zavor ne pozabite izkoristiti ugodnost za imetnike Škoda Card. S kartico zvestobe boste namreč zavorne obloge in kolute zamenjali 30% ceneje.  Ugodnost velja od 1. 4. 2019 do 30. 6. 2019.

Še nimate svoje kartice zvestobe Porsche Group Card? Enostavno jo naročite in izkoristite številne ugodnosti, ki jo ponuja kartica zvestobe.

Prednosti pooblaščenega servisa

Z rednimi servisnimi pregledi na pooblaščenem servisu bo vaše vozilo znamke proizvajalca pravilno vzdrževano in bo imelo dolgo življenjsko dobo. Redni pregledi so izredno pomembni tudi za vašo varnost v prometu. Z rednim vzdrževanjem svojega vozila znamke proizvajalca v pooblaščenih servisih v ...

Preberite več