Vse, kar morate vedeti o strešnih transportnih sistemih

Hitro in enostavno do dodatnega shranjevalnega in transportnega prostora.

Ne glede na to kam se odpravljate, na kratek oddih na morje ali na smučanje v hribe, strešni transportni sistemi so odlična zamisel, kadar imate zapolnjen prtljažnik in potrebujete dodatni prostor za shranjevanje kovčkov, smuči ali koles.

Več prostora za vašo prtljago

• Strešni transportni sistemi vključujejo strešne prtljažnike in dodatke, s pomočjo katerih hitro in enostavno pridobite dodaten shranjevalni in transportni prostor.
• Preprosta uporaba in varno shranjevanje potrebščin omogočata brezskrbno potovanje tudi z večjo količino prtljage.

Kako izbrati strešni transportni sistem?

Vsi strešni transportni sistemi še zdaleč ne opravljajo svojo funkcijo enako dobro. Izberite trpežni strešni prtljažnik, ki je izdelan iz visokokakovostnih materialov, saj mora prenesti velike obremenitve in je pogosto izpostavljen zahtevnim vremenskim razmeram kot so dež, sneg ali zmrzal.


Pred nakupom in montažo obvezno preverite, kateri nosilec ali prtljažnik je primeren za vaše vozilo. Pri tem se posvetujte s strokovnimi svetovalci, ki vam bodo pomagali izbrati pravi transportni sistem glede na vaše potrebe in karakteristike vašega vozila.
 

Kako namestimo strešni prtljažnik?

• Še preden se lotite namestitve strešnih nosilcev je priporočljivo, da si vzamete čas in pozorno preberete navodila za montažo. Navodila vam bodo v pomoč pri hitrejši in pravilni namestitvi nosilcev, s tem pa tudi varni uporabi strešnih prtljažnikov ter dodatnih nosilcev za transport.

• Ko ste prebrali navodila in pridobili ključne informacije o izdelku, se lotite priprave za namestitev nosilcev. Temeljito očistite streho vozila in uporabite mazilo, da lažje nanesete vijake in ostale elemente.

• Sledite korakom v navodilih in previdno pritrdite nosilce ter strešni prtljažnik.

• Po montiranju nujno preglejte in preverite pritrjenost strešnega prtljažnika in dodatnih delov. Med gibanjem vozila namreč na tovor delujejo večje sile, zato je ustrezna pritrditev elementov ključna, da med vožnjo ne izgubite prtljage. Bodite pozorni, da so vsi dodatki pritrjeni in pokriti tako, da ne predstavljajo nevarnosti ali ovire za druge udeležence v cestnem prometu.

• Ne pozabite zakleniti prtljažnega prostora z odporno varnostno ključavnico.

Dodatni elementi strešnega transportnega sistema

Strešni transportni sistemi so zasnovani tako, da lahko na streho vozila poljubno pritrdite različne strešne nosilce, ki omogočajo prevoz različnega tipa tovora ali prtljage. Izbirate lahko med široko paleto nosilcev, kot so nosilci za kolesa, zimsko opremo, opremo za vodne športe ali drugo prtljago. Prtljago lahko hitro in preprosto shranite tudi v strešnem kovčku.

Uporabni nasveti

1. Bodite pozorni na težo naloženega tovora. Priporočljivo je, da upoštevate strešno obtežitev za vozilo, ki ga predpisuje proizvajalec vozila. Pomembna je zabeležena zgornja meja teže na strehi in teža dodatnih nosilcev.

2. Pazite na višino. Z uporabo strešnih nosilnih sistemov se spremenijo pogoji in način vožnje. Še posebej to velja pri vožnji čez mostove in na vetrnih območjih, kjer se zaradi višine vozila in vpliva bočnega vetra poveča zahtevnost voznih pogojev. Bodite pazljivi tudi pri vožnji v garažno hišo ali pod nizkimi ovirami. Največji izziv pri tem predstavlja prevoz koles na strehi.

3. Prilagodite hitrost in povečajte varnostno razdaljo. Vozilo z dodatnim tovorom na strehi je bolj občutljivo na zračni upor in bočni veter, to velja še posebej za prevoz koles na strehi. Ključnega pomena pri tem sta prilagojena hitrost vozila in večja varnostna razdalja med vašim vozilom in drugimi udeleženci v cestnem prometu. V primeru močnega zaviranja se namreč zaradi dodatne teže in višine tovora hitro spremeni stabilnost tako vozila kot tudi tovora.

Ne glede na to kam se odpravljate in koliko prtljage želite vzeti s seboj, strešni transportni sistemi so enostavna in uporabna zamisel za vsako potovanje.

Na pooblaščenih servisih za vozila znamke Škoda najdete široko paleto strešnih nosilcev in strešnih dodatkov za transport. Servisni svetovalci vam bodo s strokovnimi nasveti pomagali pri izbiri pravega strešnega transportnega sistema za vas.

Vsi imetniki kartice zvestobe Škoda Card izkoristite zimsko akcijo in si zagotovite strešne prtljažnike ter strešne dodatke za transport kar 20% ceneje. Zimska akcija velja od 31.1.2019 do 31.3.2019.

Še nimate svoje kartice zvestobe Škoda Card? Enostavno jo naročite in izkoristite številne ugodnosti, ki jo ponuja kartica zvestobe.

Prednosti pooblaščenega servisa

Z rednimi servisnimi pregledi na pooblaščenem servisu bo vaše vozilo znamke proizvajalca pravilno vzdrževano in bo imelo dolgo življenjsko dobo. Redni pregledi so izredno pomembni tudi za vašo varnost v prometu. Z rednim vzdrževanjem svojega vozila znamke proizvajalca v pooblaščenih servisih v ...

Preberite več